Biografie

biografie

"Dit concert was de moeite van het wachten waard…. Een zeer kleurrijk en intens dramatisch optreden.” - The New York Times

 

De leden van het Utrecht String Quartet doen wat ze de afgelopen jaren steeds met enorm veel passie hebben gedaan: volledig toegewijd de mooiste kamermuziek spelen. Ze treden niet alleen wereldwijd en op de belangrijkste podia in Nederland op, maar ook met plezier op kleinere podia in eigen land.

Het kwartet beleeft veel plezier aan het spelen van bekende muziek en zijn zich er terdege bewust van dat grote componisten tijdloze meesterwerken schreven. Het Utrecht String Quartet heeft echter ook een uitstekende reputatie verworven met de zoektocht naar zoekgeraakt en vergeten repertoire en met hun samenwerking met hedendaagse componisten.

“In kleinere zalen is het contact met het publiek heel direct. Wij voelen hoe de muziek in het publiek resoneert en genieten van gesprekken na afloop van het concert.”

Het is de missie van het Utrecht String Quartet om onterecht verwaarloosde componisten van de vergetelheid te redden en het kwartet ontwikkelen uiteenlopende projecten om deze missie waar te maken. Voor het toonaangevende label MDG produceerde het kwartet een groot aantal cd’s met muziek van Mossolov, Bosmans en Sweelinck, minder bekende werken van Britten en de complete werken voor strijkkwartet van Glazoenov, Verhulst, Gretsjaninov, Lourié en Tsjaikovski.

In het voorbereidingstraject naar een eerste uitvoering benaderen Eeva (Finland), Katherine (Australië), Mikhail (Rusland) en Sebastian (Duitsland) de muziek als een raadsel dat opgelost moet worden. “Als we nieuwe muziek in handen hebben kunnen we niet wachten om het uit te proberen, te begrijpen, te ontdekken en ermee te spelen. We zoeken naar tempi, harmonieën en dynamiek. We discussiëren met elkaar over de intenties, we luisteren naar de muziek, ontdekken de mogelijkheden en leren voortdurend.”

De veelzijdigheid van het kwartet komt sterk naar voren in de succesvolle internationale concertreizen die de vier musici maakten naar Canada, de VS, Australië, Finland en Kazachstan.

 

“Hun spel is tegelijkertijd intellectueel, analytisch en bijzonder expressief.” – Helsingin Sanomat, Finland

 

Het kwartet geeft les als Quartet-in-Residence aan het Utrechts Conservatorium en organiseert internationale kamermuziek masterclasses in samenwerking met Utrecht University Summer School. Tevens zijn ze regelmatig te gast tijdens de zomerweken van het befaamde Canadese Muziek Centrum CAMMAC.

“We willen onze passie en de kunst van kamermuziek spelen delen met een jongere generatie.”

Het Utrecht String Quartet heeft succesvolle samenwerkingsrelaties opgebouwd met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Pieter Wispelwey, Paolo Giacometti, Ralph van Raat, Nobuko Imai, Paul Cassidy, Aleksander Madzer en Thomas Oliemans.

De vier musici vinden elkaar in hun diepste drijfveer om kamermuziek te maken: een fantastische ervaring creëren die mensen in het hart raakt, met als uitgangspunt mooie muziek en bijzondere componisten. De jeugdige bravoure uit de beginperiode is na dertig jaar verrijkt met de kracht van intens samenzijn en inzicht.

“Het voelt als thuiskomen als we elkaar tussen alle andere muzikale activiteiten weer treffen bij een repetitie of uitvoering van het kwartet. We koesteren het feit dat we onze eigen individuele stemmen kunnen laten opgaan in een geheel, we hebben geleerd elkaar aan te voelen met weinig woorden.”


Eeva Koskinen

Na haar studie aan de Sibelius Academy in haar geboortestad Helsinki verhuisde Eeva Koskinen naar Nederland teneinde haar opleiding te voltooien bij Victor Liberman aan het Utrechts Conservatorium. Gedurende haar studietijd reisde zij ook frequent naar Frankrijk om te studeren bij violist Wladimir Spivakov. Eeva was prijswinnaar bij diverse concoursen zoals het Tibor Varga Concours en de Japan Music Competition en treedt regelmatig nationaal en internationaal op als solist en als kamermusicus. Zij is mede-oprichter van het USQ. In 2001 volgde haar benoeming tot eerste concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest. Eeva Koskinen maakt ook deel uit van het Trio Finlandia en is als docente verbonden aan het Utrechts Conservatorium.

Katherine Routley

De Australische violiste Katherine Routley studeerde aan het Conservatorium of Music in Sydney, de Indiana University in Bloomington (U.S.A.) en het Utrechts Conservatorium. Zij kreeg les van onder meer Harry Curby, Yuval Yaron, Stanley Ritchie, Victor Liberman en Philip Hirschhorn. Zij won diverse prijzen en beurzen die haar in staat stelden om haar studie buiten Australië voort te zetten. Haart liefde voor kamermuziek bracht haar in contact met Walter Levine, Felix Ayo, Eli Goren, Sandor Végh en Gidon Kremer. Katherine is mede-oprichter van het USQ en maakt sinds 1989 tevens deel uit van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Mikhail Zemtsov

Mikhail Zemtsov kreeg zijn eerste vioollessen van zijn moeder Loudmila Levinson en vervolgde zijn studie aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou (altviool en compositie).Hij behaalde zijn diploma's als solist met onderscheiding aan de Associated Board of the Royal Schools of Music (B. Dinerstein), de Hochschüle für Musik in Hamburg (M. Nichetianu) en het Conservatorium van Maastricht (M. Kugel). Mikhail volgde directielessen en masterclasses bij Lev Markiz, Juozas Domarkas, Neeme en Paavo Järvi, Gianandrea Noseda en Daniel Raiskin.

Mikhail speelt met gitarist Enno Voorhorst in het Duo Macondo en richtte het Zemtsov Viola Quartet op met zijn echtgenote Julia, zijn broer Alexander en zijn dochter Dana. Hij is als docent verbonden aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht, waar hij tevens het strijkorkest dirigeert.

Sebastian Koloski

Sebastian Koloski werd geboren in Bremen (Duitsland). Hij studeerde cello aan de Musikhochschule Freiburg bij Christoph Henkel en voltooide zijn studie in de U.S.A. bij Aldo Parisot. Na zijn terugkeer naar Europa speelde hij regelmatig als free-lance cellist bij de Berliner Philharmoniker. Sebastian Koloski woont thans in Nederland waar hij mede-oprichter was van het USQ. Naast zijn intensieve werkzaamheden als kamermusicus is hij ook als free-lance cellist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest en is lid van het Orquestra de Cadaques in Spanje. Sebastian Koloski is hoofd van de afdeling kamermuziek  aan het Conservatorium van Utrecht.