Nieuws

Tsjaikovski en het kinderalbum

Tsjaikovski en het kinderalbum

8/2013

Utrecht String Quartet brengt begin september 2013 een bijzondere opname uit bij het bekende Duitse label MDG. Het gaat om de allereerste Cd-opname van de strijkkwartetversie van Tsjaikovski's Kinderalbum. Met deze tweede cd completeert het USQ de integrale opnamen van de strijkkwartetten van Tsjaikovski. De cd wordt op maandag 2 september in de Utrechtse Dom aangeboden aan Maarten van Rossem. 
 
De bewerking voor strijkkwartet van Tsjaikovski’s Kinderalbum is van de hand van Rostislav Dubinsky, bekend van het Borodin Kwartet. De cd wordt aangevuld met het Derde Strijkkwartet, waarmee USQ dan meteen haar cyclus met het volledige strijkkwartetoeuvre van Tsjaikovski afsluit. 
 
De CD presentatie vindt plaats tijdens de jaaropening van de Utrechtse Marnix Academie. USQ onderneemt namelijk met de Marnix Academie een uitgebreid educatieproject, waarbij studenten van de Marnix Academie samen met leerlingen van partnerscholen onderzoek doen rondom Tsjaikovski’s Kinderalbum. 
 
De totstandkoming van deze release is grotendeels te danken aan een succesvol crowdfundingsproject op voordekunsten.nl. USQ is dankbaar voor alle steun van muziekliefhebbers van over de gehele wereld. Het eerste volume met de eerste twee strijkkwartetten werd zeer positief ontvangen in de vakpers: The Strand schreef dat “the long-established Utrecht players are in every way outstanding" en Gramophone sprak van "a top-class modern recording."
_____
“Tschaikowsky Complete String Quartets vol.2” 
P. I. Tsjaikovski | Strijkkwartet nr.3, op.30 in Es klein
P. I. Tsjaikovski | Kinderalbum op. 39
Utrecht String Quartet | Label: MDG | Release: 1 september | Cd-presentatie: maandagavond 
2 september, Domkerk, Utrecht, 19.30 uur
           MDG release de cd als SACD, een cd van super audio compact disc kwaliteit