Nieuws

Programma 2017/2018

Programma 2017/2018

Aansprekend Avontuurlijk! Dat is het motto waarmee het Utrecht String Quartet voor het seizoen 2017-2018 zich profileert met een aantal aantrekkelijke programma's.

 

Nieuw in het aanbod is muziek voor strijkkwartet van de Russische componist Dmitri Kabalevski. Van Astor Piazolla is een bewerking voor strijkkwartet van Cuatro Estaciones aan het repertoire toegevoegd. Heeft u vragen of wensen? Aarzel niet en neem contact met op ons, veel is mogelijk!

 

Heeft u wel eens de combinatie van muziek en film ervaren? Met beelden van Russische stomme films uit de jaren twintig luistert u heel anders naar Mossolovs eerste strijkkwartet. Afgelopen zomer in Ottawa, komende zomer in Koblenz.... volgende winter op uw podium?

 

Nieuw in het repertoire van minder bekende Russische componisten is Dmitri Kabalevski. Hij studeerde aan het conservatorium in Moskou, waar hij zelf in 1932 docent werd. Hij schreef veel voor kinderen, maar ook Vladimir Horowitz voerde veel van zijn pianomuziek uit. In 1928 componeerde hij zijn eerste strijkkwartet, muziek die lang achter het IJzeren Gordijn verborgen bleef. Kabalevski maakte het uiteenvallen van de Sovjet Unie net niet meer mee, hij stierf in 1987.

 

Het USQ voerde dit najaar verschillende keren de Cuatro Estaciones Porteñas van Astor Piazzolla uit in een zeer geslaagde bewerking voor strijkkwartet van Evgeni Zemtsov. Dit werk van de koning van de tango is ook wel bekend als 'De vier jaargetijden van Buenos Aires'. Het publiek in de Kleine Zaal van het Concertgebouw was enthousiast. Wellicht ook een tip voor uw podium?

 

Een kwart eeuw Beethoven: drie strijkkwartetten uit verschillende periodes in het leven van Beethoven. Van op. 18 nr. 4 via op. 59 nr. 2 naar zijn allerlaatste compositie op. 135

 

Van onbekommerd tot aangrijpend: van de onbekommerde Noveletten van Glazoenov via het negende strijkkwartet van Sjostakovitsj tot het aangrijpende 'Der Tod und das Mädchen' van Schubert.

 

Meer repertoireaanbod voor het seizoen 2017/2018 vindt u onder de knop 'repertoire'