News

USQ Program's 2022-24

USQ Program's 2022-24

USQ Repertoire 2022-2024

 

Romantiek en revolutie

Beethoven: Strijkkwartet in D, op. 18/3

of Verhulst: Strijkkwartet nr. 1 in d klein, op. 6/1

of v.Bree Strijkkwartet nr.2

Szymanowski: Strijkkwartet nr. 1 in C, op. 37

Glazoenov: Strijkkwartet nr. 5 in d klein, op. 70

 

Kiest u voor Beethoven of geeft u Johannes Verhulst of v.Bree een kans? Het Utrecht String Quartet speelde het eerste strijkkwartet van deze onterecht vergeten Nederlandse componist van New York tot Kazachstan. En overal was het publiek enthousiast! Terwijl Szymanowski zijn eerste strijkkwartet schreef verwoestte de Russische revolutie in 1917 zijn familielandgoed. In het laatste deel knipoogt de componist naar de Vijfde Symfonie van Beethoven. Opwindende en dromerige passages wisselen elkaar af. Het Romantische Vijfde Strijkkwartet van Glazoenov zit volgepakt met de prachtigste melodieën.

 

 

 

 

De twee Weense scholen

Webern: Strijkkwartet Langsamer Satz

Beethoven: Strijkkwartet in D, op. 18/3

Webern: Bagatellen op.9

Beethoven: Strijkkwartet in F, op. 135

 

De generatie Haydn – Mozart – Beethoven wordt wel de Eerste Weense School genoemd. Toen in het begin van de twintigste eeuw Arnold Schoenberg en zijn leerlingen Alban Berg en Anton Webern een volslagen nieuwe weg in sloegen, werd al snel het etiket Tweede Weense School bedacht. Ontdek de verschillen!

 

 

 

 

Début-de-siècle Wien

 

Zemlinsky: Strijkkwartet no. 1 in a minor, op. 4

Kreisler: Strijkkwartet in a minor

Webern: Sechs Bagatelles, op. 9

Korngold: Strijkkwartet no. 2 in E flat, op. 26

 

In the vibrant Vienna at the beginning of the twentieth century, late Romanticism sounded alongside the new music of Schoenberg and his pupils. In Zemlinsky’s quartet you can still hear a bit of Brahms, in Korngold’s quartet the Hollywood sound he developed is already forerunners. In America, Kreisler wrote a string quartet full of nostalgia for Vienna. After the ‘Anschluß’ at Nazi Germany, the three had to leave Vienna. Schoenberg’s pupil Webern represents a completely different, but no less Viennese sound: with few notes he conjures up a world of his own.

 

 

 

 

Weense virtuositeit en Argentijnse weemoed

Beethoven: Strijkkwartet in e klein, op. 59/2

Piazzolla/E. Zemtsov: Las cuatro estaciones Porteñas

In zijn latere strijkkwartetten hield Beethoven geen enkele rekening met technische beperkingen van zijn spelers. Zelfs gemopper van de virtuoze Schuppanzigh kon op weinig mededogen rekenen. Componist Evgeni Zemtsov maakte van Piazzolla’s ‘Vier jaargetijden van Buenos Aires’ een meesterlijke bewerking voor strijkkwartet.

 

 

Roaring twenties

H. Bosmans: Strijkkwartet

Britten: Strijkkwartet nr. 3 in G, op. 94

Barber: Strijkkwartet in b klein, op. 11

Bartók: Strijkkwartet nr. 3

 

Henriëtte Bosmans schreef voor de verjaardag van haar collega Willem Pijper muziek die de levenslust van de ‘roaring twenties’ ademt. Een halve eeuw later componeerde Britten zijn laatste aangrijpende noten. Twee weken voor de première van zijn derde strijkkwartet overleed hij. Barber schreef kort na de voltooiing van zijn strijkkwartet: ‘Ik heb zojuist het langzame deel van mijn strijkkwartet afgerond – It’s a knockout!’ U kent het als het wereldberoemde Adagio voor strijkers. Bartók trok met een fonograaf de bergen in om volksmuziek op te nemen. In zijn derde strijkkwartet verwerkte hij zijn indrukken. Ritmisch vuurwerk uit Hongarije!

 

 

 

 

 

 

 

Strijkkwartet….. buitenbeentjes…

 

A.

A.Sallinen                 Strijkkwartet Nr. 3  "Some Aspects of Peltoniemi Hintrik's                                             Funeral March"                             14'

Rolf Wallin               Curiosity Cabinet                           8'

A. Lourié                   Strijkkwartet nr.2                         8'

T. Adès                      Arcadiana, Op. 12 - IV. Et… (tango mortale) 5'

K.Szymanowski      Strijkkwartet nr.1                         20'

E.Zemtsov                Strijkkwartet 1962/2004

 

B.

A.Zemlinsky             Strijkkwartet nr. 1 op. 4 

G.Catoire                  Strijkkwartet op 23

E.W. Korngold        Strijkkwartet nr. 2 op. 26

 

 

 

USQ&Friends

 

A.

Dubbele dosis altviool

Utrecht String Quartet & Alexander Zemtsov of Dana Zemtsov, altviool

 

Sweelinck: Chromatische Fantasie (arrangement voor strijkkwartet B. van den Sigtenhorst Meyer)

Mozart: Strijkkwintet in c klein, KV 406

Tanejev: Strijkkwintet nr. 2 in C, op. 16

 

Orgelvirtuoos Sweelinck zou waarschijnlijk blij verrast zijn geweest als hij had gehoord hoe zijn Chromatische Fantasie tot bloei komt in de versie voor strijkkwartet. Mozart hield zo van de altviool, dat hij er twee gebruikte in zijn strijkkwintet in c klein. Op de drempel van de twintigste eeuw volgde Sergej Tanejev zijn voorbeeld en schreef een meesterwerk voor deze bezetting. De aristocratische componist viel echter niet in de smaak bij de Sovjets en zijn muziek werd vergeten. Het Utrecht String Quartet laat horen waarom Tanejev absoluut thuishoort in het rijtje van grote Russische componisten.

 

 

B.

Wenen en Parijs

Utrecht String Quartet & Paolo Giacometti, piano

 

Debussy: La Cathédrale Engloutie, l’Isle Joyeuse (piano solo)

Fauré: Pianokwintet nr.1 in d klein, op. 89

Webern: Langsamer Satz (strijkkwartet)

Korngold: Pianokwintet in E, op. 15

 

Bijna twintig jaar heeft Gabriel Fauré op zijn pianokwintet in d klein gebroed, de eerste schetsen dateren uit de tijd dat hij aan zijn beroemde Requiem werkte. Fauré was een bescheiden pianist en gaf de piano een rol gelijkwaardig aan de strijkers. Geen pianistische capriolen in dit contemplatieve en wat melancholische werk. Erich Wolfgang Korngold is vooral bekend geworden door de filmmuziek die hij bij grote Hollywoodproducties componeerde. Veel minder bekend is dat hij voor zijn gedwongen emigratie naar Amerika – als Jood had hij na de ‘Anschluss’ in 1938 geen schijn van kans meer in Wenen – een veelbelovend klassiek componist was, bewonderd door Mahler en Strauss. Hij was na Strauss zelfs de meest uitgevoerde operacomponist in de jaren twintig. Webern zou als leerling van Arnold Schönberg een prominent lid worden van de Tweede Weense School, bekend om het gebruik van de twaalftoonstechniek. Het eendelige strijkkwartet uit 1905 dateert echter van voor deze tijd en werd pas jaren na zijn dood uitgegeven. Op het manuscript noteerde een jonge Webern een citaat uit de 16e eeuw: ‘Het gevoel van triomf dat zich manifesteerde in mijn geest kan ik niet beschrijven. Het kan met niets vergeleken worden, behalve met het ontstaan van nieuw leven in het diepst van de dood, zoals bij de wederopstanding.’ Paolo Giacometti speelt twee werken van Claude Debussy voor piano solo.

 

C.

Natuur en Folklore

USQ& Mezzosopraan Ekaterina Levental

 

De Falla net nichego po moemu original’nogo dlya kwarteta I golosa.

Respighi - Il Tramonto (Sunset)

Barber- Dover Beach

Desiatnikov Yiddish songs

Zemtsov "How silent is the Garden" Five Japanese Poems for soprano and strings

Strijkkwartetten by Barber of Bartok of Britten